Výhody a škody slunečnicového oleje – složení rafinovaného a nerafinovaného, ​​cena

Obsah článku



Rostlinný olej je oblíbený produkt, který domácnosti v domácnosti používají při vaření při přípravě salátů, polévek, při smažení, dušení a konzervování. Jak získat slunečnicový olej, jaké jsou jedinečné vlastnosti tohoto užitečného produktu, jaké jsou výhody a poškození nerafinovaného oleje – to je řada otázek, o nichž se budeme v tomto článku zabývat..

Co je to slunečnicový olej

Rostlinný olej získaný z olejnatých semen se nazývá slunečnice. Získává se z vyzrálých slunečnicových semen a je široce používán v kulinářském, průmyslovém konzervování, výrobě mýdla, výrobě barev a laků, farmaceutickém a kosmetickém průmyslu (je součástí různých mastí, krémů). Průmyslová metoda mačkání semen byla vynalezena v roce 1829, od té doby je nejoblíbenějším ruským ropným produktem.

Slunečnicová semínka a slunečnicový olej ve skleněné nádobě

Struktura

Hlavní prospěšnou složkou chemického složení slunečnicového oleje jsou omega mastné kyseliny. Tento typ rostlinného oleje je téměř nepostradatelným zdrojem rostlinných tuků: nasycené mastné kyseliny, nenasycené mastné kyseliny (kyselina olejová) a polynenasycené mastné kyseliny (kyselina linolová, kyselina linolenová) – vitamin F. Kromě toho je produkt nasycen vitamíny D, A a E. Energetická hodnota (obsah kalorií) – 899 kcal. Obsah všech látek na 100 g produktu je uveden v následující tabulce:

Látka

Procento obsahu (na 100 g)

Polynenasycené mastné kyseliny:

72%

Linoleic 48-77 mg
Linolenic 0,03 mg

Nenasycené mastné kyseliny:

12,0%

Oleic 14-39,5 mg

Nasycené mastné kyseliny:

24%

Stearin

2,5-6,9 mg

Palmitic 5-7,5 mg

Fosfor

2 mg

Vitamin E

44 mg

Vitamín D 2 mg
Vitamin A 0,5 – 1 mg

Zobrazení

Existuje několik druhů klasifikace rostlinných olejů, včetně slunečnice. Druhy produktů se rozlišují podle způsobu výroby (druh extrakce) – studený (nejužitečnější), extrakce za horka a získaný extrakcí. Následující typy slunečnicového oleje, které prošly různými způsoby čištění, jsou běžné:

  • nerafinovaná slunečnice (hrubé mechanické čištění; má ostrý specifický zápach);
  • hydratováno (čištěno horkou vodou);
  • rafinovaný (dodatečně vyčištěný po mechanickém čištění);
  • deodorizované (deodorizace – úprava párou ve vakuu).

Chcete-li odpovědět na otázku, který rostlinný olej je lepší koupit, musíte pochopit, který způsob čištění v produktu zachovává větší množství užitečných látek. Po průchodu několika stupni čištění se nutriční vlastnosti slunečnicového oleje sníží, a proto se za nejužitečnější považuje nerafinovaný za studena lisovaný nerafinovaný olejový produkt, který zachovává maximální procento polynenasycených mastných kyselin..

Jak

Proces výroby produktu začíná čištěním a mletím slunečnicových semen. Čím vyšší je vlhkost a stupeň zrání surových semen, tím větší je množství produktu získaného na výstupu. Před vytlačením semen se z nich získá drť nebo máta peprná. Potom se lisováním nebo extrakcí (chemická separace výsledné směsi na olejový produkt a miscella) z této hmoty extrahuje olej. Při následném rafinaci se navíc čistí horkou vodou..

aplikace

Rostlinný olej ze slunečnice je jedním z nejoblíbenějších ruských dresinků, který se široce používá k přípravě široké škály pokrmů pro zálivky salátů. Vaření však není jedinou oblastí jeho použití. Díky vysokému složení olejů se produkt používá při výrobě kosmetiky, přidává se do mastí a krémů. Používají ho také ve své přirozené formě – při léčbě řady nemocí a podpoře zdraví. Tradiční léčitelé doporučují pít polévkovou lžíci oleje ráno na lačný žaludek, aby se zlepšilo trávení.

Použití slunečnicového oleje

Výhody slunečnicového oleje

Slunečnicová semínka obsahují vitamíny a řadu základních stopových prvků, jako je fosfor. Výhodou slunečnicového oleje pro tělo je vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin, které normalizují metabolické a reprodukční procesy, zlepšují stav pokožky a vlasů, posilují cévní stěny a aktivují imunitní systém..

Rafinovaný

Vysoce kvalitní rafinovaný deodorizovaný olej se široce používá ke smažení, považuje se za dietetický produkt s nízkým obsahem cholesterolu. Používá se hlavně při vaření na smažení a konzervování pokrmů, je průhledný, nemá výraznou vůni, neobsahuje sediment, je dokonale skladován po dobu jednoho až tří měsíců.

Nerafinovaný

Tento typ mačkání slunečnicových semen poskytuje produkt, který si zachovává maximální množství svých původních prospěšných vlastností. Proto je použití tohoto druhu užitečné pro:

  • posílení buněčných membrán a cévních stěn;
  • normalizace trávicího systému;
  • zlepšení endokrinního a urogenitálního systému;
  • posílit růst pokožky a vlasů.

Lisované za studena

Díky technologii lisování za studena se nejlépe zachovají prospěšné a léčivé vlastnosti olejového produktu. Používá se proto pro většinu receptů tradiční medicíny a v kosmetologii jako součást masek na vlasy, obličej a ruce. Takový produkt dokonale zvlhčuje suchou pokožku, činí ji pružnější, aktivuje hojení a přirozenou obnovu epiteliálních buněk..

Olejový lis pro lisování za studena

Zamrzlý

Zmrazovací technologie čistí ropný produkt od voskových nečistot, čímž zvyšuje průhlednost. Zmrazený produkt slunečnicového oleje se doporučuje pro lidi na dietě, protože obsah škodlivých nečistot v něm je minimální. Zelenina se smaží a duší, přidává se při přípravě lehkých dezertů a pečiva.

Ošetření slunečnicového oleje

Prospěšné vlastnosti slunečnicového oleje (nerafinovaného, ​​získaného lisováním za studena) se široce používají v lidové medicíně. Nejjednodušší a nejúčinnější metoda posílení celkového zdraví těla je sání produktu slunečnicového oleje ráno na lačný žaludek. Ústní dutina je místem koncentrace velkého počtu nervových zakončení a navíc díky kontaktu se slinnými žlázami dochází k nejlepší absorpci léčiva. Vložte do úst lžičku oleje, převalte ji po celé dutině na 1,5 až 2 minuty, aniž byste ji spolkli.

Pro posílení imunity je dobré dát dětem lžičku produktu slunečnicového oleje ráno (tato metoda je zvláště důležitá pro chladné období). Nerafinovaný slunečnicový olej se přidává do bylinných infuzí používaných při léčbě zácpy, jater, ledvin a cholelitiázy. Například tinktura s oreganem (3 polévkové lžíce trávy na 0,5 l olejového produktu) se používá ke zmírnění bolesti žaludečních vředů..

Slunečnicový olej v kosmetologii

Použití rostlinného oleje pro zvlhčení pokožky a zlepšení jejího stavu spočívá ve vysokém obsahu mastných kyselin v ní. Nejjednodušší obličejovou masku lze snadno připravit smícháním:

  • nerafinovaný slunečnicový olej – 15 g;
  • ovesná kaše dušená – 10 g;
  • velké jahody – 5 ks..

Naneste směs na obličej, držte, dokud není úplně suchá. Po několika aplikacích pokožka čistí, napíná, je pružnější a získává svěží zdravý vzhled. Pro ruce se používá jiný recept:

  • tukový tvaroh – 100 g;
  • nerafinovaný slunečnicový olej – 1 čajová lžička.

Tvarohem rozemelete na olejový produkt, naneste na čistou suchou pokožku rukou po dobu 7-10 minut. Vytvořte masku jednou týdně. Chcete-li posílit a zlepšit růst nehtů, držte vaše prsty po dobu dvou až tří minut třikrát týdně ve směsi produktu slunečnicového oleje s citronovou šťávou v poměru 1: 5. Stejnou směs lze aplikovat na vlasové kořínky pro urychlení růstu, snížení procenta ztráty.

Slunečnicový olej

Používejte pouze čerstvý produkt, abyste nepoškodili tělo vymačkáním slunečnicových semen. Při nákupu zkontrolujte datum exspirace, věnujte pozornost průhlednosti, nepřítomnosti sedimentu nebo nečistot. Skladujte nerafinovaný olej ve skleněné míse, dodržujte maximální trvanlivost otevřené láhve – ne déle než 30 dnů.

Metody výzkumu ropy

Slunečnicový olej kontraindikace

Výrobky z rostlinných olejů by se měly používat opatrně u lidí s vysokým obsahem cholesterolu a také:

  • pacienti s diabetem;
  • s onemocněním jater a ledvin;
  • s alergiemi na slunečnicová semínka a jejich zpracované produkty.
Ohodnoťte tento článek
( Zatím žádné hodnocení )
Přidejte komentáře

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Výhody a škody slunečnicového oleje – složení rafinovaného a nerafinovaného, ​​cena
Vana a sprcha – pohodlná kombinace