Výhody a poškození kukuřičného oleje – složení, použití v kosmetologii, vaření a tradiční medicíně

Obsah článku



Užitečný kukuřičný olej má cenné vlastnosti, je široce používán v lékařství, péči o vlasy, obličej, je podle recenzí cenným produktem. Je rozdělena na nerafinované, rafinované. Produkt se získá ze zárodků kukuřičných jader. Seznamte se s užitečnými vlastnostmi, výrobní technologií, způsoby aplikace, dávkování.

Co je kukuřičný olej

Západní zlato nebo kukuřičný olej označuje rostlinné oleje, které byly poprvé získány na konci 19. století v Americe. Ve skutečnosti je odvážný, připomíná slunečnice, ale liší se barvou – od světle žluté po červenohnědou. Má příjemnou vůni, má vyváženou dochuť, která nepřerušuje chuť přidaných produktů, mrzne při minus 10-15 stupňů. Produkce kukuřičného oleje umožňuje používat tento produkt jako každá zelenina. Během smažení nepěnuje, nehoří, nevypouští kouř, netvoří karcinogeny.

Struktura

Složení kukuřičného oleje je podobné sóji, zahrnuje mastné rostlinné kyseliny tokoferol (vitamin E) (kyselina linoleová, olejová, stearová, palmitická), obsahuje vitamíny (provitamin A, skupina B, PP, F), minerály (železo, hořčík draslík). Existuje několik druhů produktu:

  • rafinovaná deodorizovaná lisovaná za studena – označená písmenem D, používaná v dietě;
  • rafinovaný deodorizovaný pro stravování – P;
  • rafinovaný nedezodorizovaný – je užitečné použít se saláty;
  • nerafinovaný olej – používá se při vaření zřídka, protože může obsahovat zbytky pesticidů, škodlivé látky používané při pěstování kukuřice.

Obsah kalorií

BJU (poměr bílkovin, tuků, uhlohydrátů) podle ukazatelů označuje tuková jídla. Obsah tuku je na úrovni 99,9%, ale nejsou zde žádné bílkoviny, popel, voda, uhlohydráty. Obsah kalorií v produktu závisí na typu ošetření, přibližně 899 kcal na 100 ml. Saláty jsou ochucené olejem, smaženým masem, rybami, zeleninou. V průmyslu se produkt používá při výrobě majonézy, omáček, pečiva, hotového těsta.

Kukuřičný olej v láhvi a uši kukuřice

Technologie výroby

K přípravě produktu se používají embrya, která obsahují až 10% v semenech kukuřice. Používají se metody lisování nebo extrakce. Embrya se považují za přírodní složku a vedlejší produkt při zpracování kukuřičných zrn, jejich obsah oleje je 32-37%, složení obsahuje až 18% bílkovin, 8% škrobu, 10% cukru a minerálů. Tuk obsahuje až 80% objemu zrna kukuřice plus 20% bílkovin, 74% minerálů.

K výrobě se používá mokrý nebo suchý způsob. Nevýhodou posledně jmenovaného je nízká kvalita a první je vysoký obsah škrobu. Fáze výroby kukuřičného oleje:

  • kukuřičné klíčky jsou očištěny od kontaminace;
  • drcený na válcích vlnitého a pětiválcového typu;
  • smažte výslednou mátou;
  • přitlačené na šrouby;
  • primární čištění;
  • připravit koláč k extrakci;
  • po nalití speciálním řešením získejte hotový produkt.

Co je užitečný kukuřičný olej

Odborníci na výživu a lékaři zdůrazňují následující prospěšné vlastnosti kukuřičného oleje pro člověka, které jsou použitelné v praxi:

  • bohatý na vitamín E – dvakrát více než na slunečnice nebo olivy;
  • látka přispívá k normalizaci endokrinního systému, reprodukčních systémů, nadledvin, hypofýzy;
  • produkt zvyšuje svalový tonus, zvyšuje výdrž těla;
  • má ochranný účinek na genetický buněčný aparát, zabraňuje mutacím způsobeným chemikáliemi a ionizací;
  • zvyšuje odolnost proti infekcím a virům v důsledku nenasycených kyselin;
  • antioxidační vlastnost lecitinu – používá se při výrobě cukrářských výrobků, kosmetiky;
  • čistí krevní cévy od přebytku škodlivého cholesterolu;
  • zlepšuje činnost srdce, krevních cév, hematopoetických funkcí pomocí vitamínu K;
  • polynenasycené mastné kyseliny uspokojují tělesnou potřebu omega-6;
  • aktivně regeneruje tkáně, má stravovací vlastnosti;
  • fytosteroly brání tvorbě maligních nádorů;
  • užitečné pro těhotné ženy k rozvoji plodu.

Kukuřice a kukuřičný olej ve skleněné nádobě

Pro tělo

Doporučuje se používat přípravek k prevenci nemocí, regeneraci těla ak léčbě některých nemocí:

  • stimulace žlučníku;
  • ke zlepšení metabolických procesů u diabetu, střevních poruch;
  • vnější použití pro ošetření popálenin, hojení ran, prasklin v rtech;
  • snížení hladiny cholesterolu v těle, relaxace hladkých svalů žlučníku a kanálků;
  • aktivní choleretický, hypocholesterický účinek;
  • léčba aterosklerózy, psoriázy, ekzému.

Na vlasy

Kukuřičný olej na vlasy aktivně používají kosmetologové. Může být použit pro vlasovou pokožku a základní délku vlasů. Tření zahřátého produktu hodinu před praním posiluje kořeny. Pro větší účinek se doporučuje zabalit hlavu do teplého a vlhkého ručníku. Chcete-li obnovit suché tipy, balení se provádí pod plastovým sáčkem. Vlasy jsou měkké, hladké.

Pro tvář

Kukuřičný olej na obličej a tělo zabraňuje stárnutí kůže díky antioxidantu. V kosmetologii lecitin najde možná použití:

  • třením pigmentových skvrn, nanášením ovocné masky;
  • maska ​​s medem, žloutek – odstraňuje malé vrásky, masku naneste na pokožku po dobu 20 minut;
  • oprava trhliny – teplé obklady s několika kapkami jódu, lze použít pro ruce (15minutové koupele);
  • masáž obličeje, rukou a těla při smíchání produktu s éterickými oleji.

Jak brát kukuřičný olej

Vzhledem k vysoké stravitelnosti (95-98%) je kukuřičný olej pro tělo velmi užitečný a doporučuje se konzumovat až 75 g dietního produktu denně. Používá se pro klinickou výživu v lidovém lékařství:

  • s onemocněním jater, žlučových cest, ledvinových kamenů, srdečních edémů, vnitřního krvácení, hypertenze, aterosklerózy – dvakrát denně na lžíci na měsíc;
  • pro přirozenou stimulaci žlučníku – dvakrát denně v lžíci 35 minut před jídlem;
  • s sennou rýmou, migrénou, astmatem, kožními chorobami – 20–25 ml třikrát denně půl hodiny před jídlem;
  • k léčbě lupénky a ekzému – vypijte lžíci jídla se sklenicí teplé vody s jablečným octem, lžičkou medu, dvakrát denně.

Kontraindikace pro přijetí jsou individuální nesnášenlivost složek, alergické reakce na luštěniny, křížové produkty. Možné poškození zdraví při pravidelném používání přípravku v potravinách: zvýšená viskozita krve, koagulace, zvýšené riziko trombózy. Nadbytek kukuřičných klíčků ve stravě vede ke snížení imunity. Pokud není olej správně skladován, existuje riziko volných radikálů, které nepříznivě ovlivňují tělo.

Kukuřičný olej v láhvi

Cena kukuřičného oleje

V Moskvě a Petrohradě si můžete koupit kukuřičný olej v internetových obchodech nebo v regálech supermarketů. Cena závisí na výrobci, objemu, stupni čištění. Přibližné ceny:

Odrůda

Cena při nákupu online, rublů

Cena na polici obchodu, rublů

Nerafinovaný 250 ml

214

225

Rafinovaný 1 l

170

200

Rafinovaný deodorizovaný 810 ml

149

165

Ohodnoťte tento článek
( Zatím žádné hodnocení )
Přidejte komentáře

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: