Šafrán – jaký druh koření je, použití při vaření, užitečné vlastnosti a kontraindikace

Obsah článku



Kořeněné koření šafránu je již dlouho známé svými blahodárnými vlastnostmi. Dává pokrmům jedinečnou vůni a chuť, ale také tóny, omlazuje tělo, používá se v mnoha recepturách tradiční medicíny, používá se v kosmetologii, oftalmologii (rostlinný extrakt se přidává do očních kapek), je uznáván jako přírodní afrodiziakum, antidepresivum. Vlastnosti jeho použití jsou spojeny s chemickým složením rostliny a vysoká cena koření je způsobena složitostí procesů pěstování, sběru a ručního zpracování surovin pro její výrobu..

Co je to šafrán

Vzhledem ke svým vysokým nákladům se koření šafránu, známé po celém světě, vyrábí ze stigmatu květů rostliny šafránu, lépe známého pod svým latinským názvem – šafrán. Jedná se o květ z rodu trvalých hlízovitých bylinných květů Iris, nízkých, s úzkými listy a trubkovitými jedinými květy žluté nebo modré barvy. Oblast kvetení zahrnuje Středomoří, Střední východ, Střední a Jižní Asii.

Bohatá historie tohoto koření, široká škála použití a složitost výroby přispívají ke zvýšené poptávce a cenám tohoto produktu. Chcete-li získat jeden kilogram šafránu, musíte pěstovat a ručně zpracovávat asi 200 tisíc rostlin, protože jeden krokusový květ dává pouze tři stigmy, které se používají k výrobě koření..

Historickou domovinou koření je Blízký východ, slovo „šafrán“ je arabského původu, přeloženo jako „žlutý list“. Orientální kněží použili tuto rostlinu v náboženských obřadech, ve starověkém Řecku byla považována za nejsilnější afrodiziaka, do vody byly před koupáním přidány květinové pestíky, byly poseté postelemi. Italští a švýcarští obchodníci původně do Evropy přinášeli koření, na nějaký čas se švýcarský Basilej stal centrem pro pěstování krokusy. V Íránu se dnes pěstuje asi 90% světové plodiny..

Kde se používá

Saffron není jen vynikající koření, které dává pokrmům a nápojům bohatou hořkou chuť a silnou neobvyklou vůni, i když vaření je nejznámější oblastí jeho aplikace. Od pradávna používali lidové léčitelé trávu a květy šafranu, protože rostlina má jedinečné chemické složení, které určuje řadu jejích užitečných léčivých vlastností..

Od pradávna byly známy způsoby získávání pomerančového barviva z květů šafranu, které bylo poprvé používáno k barvení tkanin, a v moderním světě se používají při výrobě potravin a při výrobě drahých barviv na vlasy. Saffron éterické oleje se používají k přípravě masek na pokožku, protože rostlina obsahuje přírodní antioxidanty s výraznými anti-aging vlastnostmi.

Koření šafrán

Vaření Aplikace

Nejslavnější koření je kulinářské. Koření se používá ve většině kuchyní na světě při přípravě široké škály jídel a nápojů. Na východě a v Asii se jedná o pilafy nebo jiná jídla z rýže a hrachu, jakož i nápoje na bázi mléka. V Evropě se koření přidává k masovým pokrmům, vývarům, rybím pokrmům, mořským plodům, zeleninové svačině. Koření se používá v cukrářském průmyslu k tomu, aby dalo zajímavou chuť sladkým pečivům a dezertům, při výrobě cukrovinek, pečiva, koláčů.

Šafrán při vaření není jen způsob, jak dát jídlu neobvyklou originální chuť. Koření má konzervační účinek – jídlo připravené s jeho přidáním zachovává vynikající chuťové a výživové vlastnosti po několik dní. Koření se také používá při výrobě alkoholických nápojů, aby různé lihoviny a koktejly poskytly jemnou specifickou vůni a originální barevný odstín.

Před přidáním do připravené misky se šafránové nitě mírně smaží na vysoké teplotě po dobu 30-60 sekund, rozdrceny na prášek, smíchané s lžičkou vody nebo mléka. S tímto přípravkem se silněji uvolňují aromatické a chuťové vlastnosti koření. Kombinujte koření s jinými kořeními, které za to nestojí, přidejte je do pečeně, polévku a další teplá jídla potřebujete pár minut před ukončením tepelného zpracování. Safronový prášek se vloží do těsta v kroku hnětení..

Přírodní šafrán má výraznou štiplavou vůni, dodává hotovému jídlu nebo pije lehce hořkou pachuť. Měl by být přidán opatrně – překročení dávky uvedené v receptu může nejen zničit pilaf nebo polévku z mořských plodů a učinit jej nepoživatelným. Jediné požití více než 2 g koření způsobuje těžké otravy (pokud mluvíme o skutečném šafránu).

Saffron koření

Je známo, že šafrán (šafrán) se pěstuje v Íránu, Indii, Turecku, Řecku, Itálii, Pákistánu a USA. Nejdražší je indický šafrán zvaný Kašmír. Dva druhy španělských šafránů se blíží své ceně, na třetím místě není tak drahé, ale neméně populární íránské druhy. Vzhledem k vysoké ceně koření získaného ze sušených stigmat květů rostliny je na světovém trhu koření mnoho falzifikátů. Proto je důležité vědět, jak vypadá skutečné koření, a nepřeplatit za své analogy spoustu peněz.

Sušené stigmy tloučků květu šafránu jsou tenké nitě kaštanové barvy, blíže hnědé. Imeretiho šafrán, který se vyrábí ze stigmatu měsíčku lékařského a který se často prodává pod rouškou šafránu Kašmír, má oranžovou nebo oranžovou barvu blíže ke žluté. Přírodní indické koření v prášku má tmavě červenou barvu, takže se mu často snaží dát kurkumu.

V receptech a léčivých vývarech se používá jen několik řetězců tohoto koření. Jsou dostatečné pro vzhled charakteristické chuti a bohaté barvy v misce nebo infuzi. Získali jste faleš, pokud velmi malé množství koření nestačí k získání chuti specifické pro koláč. Nadbytek přírodního indického nebo íránského koření beznadějně zkazí jakékoli kulinářské mistrovské dílo, takže byste ho měli přidat opatrně, velmi málo.

Crocus květiny a jejich stigmy

Příznivé vlastnosti

Od nepaměti se koření přisuzuje anti-aging, vzrušujícím, posilujícím a obnovujícím vlastnostem. Prášek ze stigmat šafránu se používá v kosmetologii a lidovém léčení. Pravidelné přidávání malého množství koření do jídla pomáhá:

  • omlazení kožních buněk a celého těla;
  • aktivace mozku;
  • normalizace zažívacích orgánů;
  • posílení cévního systému, čištění krve;
  • zlepšení práce ženského urogenitálního systému, regulace menstruačního cyklu;
  • zvýšené libido;
  • obnovení zdravé erekce;
  • obnovení zraku;
  • normalizace nervového systému.

Díky flavonoidům, které tvoří rostlinu, má antioxidační účinek proti stárnutí. Příjem tinktur nebo odvarů s přídavkem koření osvobozuje tělo od toxinů a toxinů, má příznivý účinek na játra a zmírňuje celkovou intoxikaci při otravě jídlem nebo alkoholem. Infuze vytvořené na základě stigmatů šafranu čistí ledviny a močový měchýř v důsledku diuretického, choleretického působení. Infuze safronu pomáhá s cystitidou, menstruačními nepravidelnostmi, závažnou menstruační bolestí u žen.

Některé léky pro léčbu očních chorob zahrnují extrakt z květů krokusy. V lidovém léčitelství se pleťové vody s odvarem a příjem tinktury na stigmách květů šafránů uvnitř doporučují při léčbě asi stovky různých nemocí, včetně prevence a léčby urolitiázy, maligních nádorů. Pravidelný příjem infuze crocus stigmas inhibuje růst rakovinných buněk, zejména v onkologii jater.

Spice je přírodní antidepresivum. Jíst sladká jídla připravená s přidáním tohoto koření zlepšuje náladu, přispívá k nárůstu energie, zvyšuje celkový tón všech tělesných systémů. Sušené stigmy šafránu, lékaři doporučují vařit vroucí vodu (1 lžička. Prášek ve sklenici vody), vypít jednu lžičku třikrát denně, aby se zabránilo více než stovce nemocí.

Tradiční léčitelé doporučují používat extrakt ze stigmatů šafranu při léčbě zánět spojivek, ječmene a jiných zánětů oční spojivky. Pět rozdrcených šafránových nití se kombinuje s růžovou vodou, dokud se nedosáhne homogenní suspenze a do směsi se aplikuje stlačení po dobu 10 minut dvakrát denně na bolest v oku. Připravit omlazující masku na pokožku obličeje, rukou a krku 1 lžička. koření se mísí ve stejném poměru s tukovou zakysanou smetanou, medem, aplikovaným na kůži po dobu 20 minut.

Jako prostředek ke zlepšení mužské potence, zvýšení sexuální touhy se šafrán přidává do masových, rybích a zeleninových pokrmů v kombinaci se zázvorem a černým pepřem. Při útocích na nespavost nebo bolesti hlavy vytvářejte pleťové vody pomocí alkoholu podávané stigmy nebo vdechujte vůni prášku svázaného v plátěném sáčku na několik minut. V případě problémů s jejich růstem nebo ztrátou opláchněte vlasy vývary s přídavkem koření.

Chemické složení

Prospěšné vlastnosti koření jsou způsobeny chemickým složením rostliny krokusy. Původní barva je dána obsahem krokodýlů – ve vodě rozpustných karotenoidů kroketinu. Flavonoidní glykosidový pyrocrocin a jeho produkty hydrolýzy dodávají šafránu chuť a vůni. Koření obsahuje vitaminy skupin B, A, C, PP, komplex minerálů (vápník, hořčík, železo, fosfor, zinek, draslík, mangan) a éterické oleje – saffronol, pinen, terpinen, limonen, cineol, geraniol, linalool. Obsah kalorií 100 g dosahuje 315 kcal díky vysokému obsahu uhlohydrátů (více než 60%).

Kontraindikace a poškození

Saffron pro terapeutické účely by měl být používán s opatrností – koření může mít silný účinek na tělo, pokud je přijato ve velkém množství, může způsobit těžké otravy (jednorázové použití v množství 2 g nebo více). Doporučujeme se zdržet používání tohoto koření nebo odvarů na jeho základě:

  • ženy během těhotenství, kojení;
  • děti do 2 let;
  • lidé s chronickým kardiovaskulárním onemocněním;
  • s porušením krevního tlaku (zejména s hypertenzí);
  • diabetici.

Těhotná žena sedící na posteli

Jak vyměnit šafrán

Nejběžnější analogy koření jsou kurkuma a světlice. Bezohlední prodejci se snaží předat svůj prášek jako šafrán, ale nemají dostatek chuti, vyznačují se odlišným odstínem pomeranče. Strouhaná kurkuma nemá ve srovnání s práškem ze stigmatů šafranu načervenalý nádech, jeho oranžová barva je blíže ke žluté. Safflower má mnohem méně výraznou vůni. Pro ověření pravosti šafránových vláken se dva kusy ponoří do tří litrů vody. Přirozené koření mění tekutinu na žlutou.

Jak ukládat

Koření je citlivé na světlo, vysokou vlhkost, snadno absorbuje pachy. Doporučuje se uchovávat šafránový prášek nebo stigma v uzavřené neprůhledné nádobě. Skladovací teplota by neměla přesáhnout 20 ° C. Suchý šafrán rychle ztrácí svou chuť, takže je třeba brousit nitě nebo připravit alkoholovou tinkturu v poměru 1 až 10. Pokud jsou dodrženy skladovací podmínky, koření si zachovává své vlastnosti po dobu dvou let, ztráta specifického zápachu naznačuje ztrátu chuti a léčivé vlastnosti koření.

Kolik je šafrán

Hodnota koření a jeho vysoké náklady jsou spojeny s vlastnostmi sběru a nákupu rostlinných materiálů. Nejdražší koření na světě se vyrábí z ručně vybralých stigmat květin, pro přípravu 1 kg koření je zapotřebí 170 až 200 kg surovin (přibližně 10 kg na 1 ha). Náklady na koření, v závislosti na šafránové odrůdě, se pohybují od 30 000 $ (za nejdražší, šašmírský šafrán) do 500 USD za íránský, běžnější, za kilogram.

Ohodnoťte tento článek
( Zatím žádné hodnocení )
Přidejte komentáře

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: